Életem eddigi leghosszabb bringás kapcsolata ért véget a héten. Ez a gép hűséges társam volt a Cegléd-Budapest vonalon ingázás közben, voltak jó és kevésbé jó pillanataink, bár ez utóbbiakat nem a bringa, hanem a fogadtatása okozta.
 

A budapesti tömegközlekedési eszközök nagy részén problémát jelent a hagyományos kerékpárok szállítása – különösen csúcsidőben. Az elővárosi vonatok állomásai általában egy sétányi távolságnál messzebb helyezkednek el, a csatlakozó buszjáratok ritkábban járnak. Egyre több ember választja a kerékpáros közlekedést otthona és a vasútállomás, illetve a vasútállomás és munkahelye között.
 

A bringa ezeknek a problémáknak a megoldásaként született. Marketing szöveg: „”A Gates Carbon Drive rendszerű bordásszíj meghajtás és a könnyű – fogaskerekeket helyettesítő – görgők minimális karbantartással működtethetők és nem szükséges kenőanyag (zsír, olaj) hozzájuk.” Vagyis: bordásszíj hajtás = nincs lánc, nincs kenőanyag (zsír, olaj), nincs kosz. Van, akinek ez kevés, mert nincs sebességváltás, hagyományos váltó nem alkalmazható. Akinek mégis hiányzik, használjon agyváltót. Én nem használtam. Az egysebességes meghajtás nekem elegendő erőátvitelt biztosít. A Puffin meg mindent legyőző akaratot is.

A tervezés során a következő problémákra kellett megoldást találnunk:

  1. Váz – összecsukhatóság: a mintaként használt „klasszikus” Camping kerékpár váz összecsukásakor az első és a hátsó tengely nem esik egy vonalba, mely szállításkor (összecsukott állapotban történő toláskor) kényelmetlen.
  2. Kerékméret: a minta váz villái túl szélesek, mivel a szabványos 20”x1,75 méretű kerekekhez tervezték. A 20”x1,25 kerékmérethez keskenyebb villára volt szükség, ugyanolyan agy és tengelymérettel.
  3. Hátsó támvilla: a kerékpárlánccal ellentétben a bordásszíj nem megbontható, így a vázat kell úgy kialakítani, hogy a bordásszíj átfűzhető legyen. Ehhez oldható kötéssel kellett megbontani a hátsó támvillát.
  4. Vízszintes papucs: a bordásszíj feszességének szabályozásához a hagyományos hátsó papucs nem megfelelő. A fixiken alkalmazott papucsot kellett kialakítani, szíjfeszesség szabályozással kiegészítve.
  5. Felni: 20” kerékkel főként BMX kerékpárokat szerelnek, melyeknél az extrém igénybevétel miatt általában 48 küllős kerekeket használnak. Városi használatra elegendő a 32 küllő.
  6. Hátsó agy: a Gates Carbon Drive rendszere kazettás agyakkal alkalmazható. A hagyományos kazettás agyak nem alkalmasak tárcsafék rögzítésére.
  7. Küllőhossz: a 20”x1,25 méretű felni magassága 31 mm, a hátsó agy átmérője 58 mm, ezért a hagyományos 20” kerékátmérőhöz készült (184 mm-es) küllőknél rövidebbet kellett gyártani.

A bringa elkészült, használtam, szerettem. A MÁV dolgozói már nem annyira. Így aztán előbb a bringa maradt otthon, később én is (értsd: otthon dolgozom). Az összecsukható váz és a 20-as kerékméret okafogyottá vált. Egy darabig még álldogált a garázsban, hátha elviszem egy körre. Ezért úgy döntöttem, hogy új gazdát keresek neki, aki jobban megbecsüli, használja. Az utódja egy omafiets (holland nagyibringa) lesz.